VŠE O GASTRONOMII & RECEPTY
Jehněčí Tajine je tradiční marocké jídlo, které se jmenuje podle nádoby, ve které se vaří. Keramický hrnec tajine má speciální vysokou poklici kónického tvaru a díky tomu se odpařující tekutina rychle vysráží a vrací zpátky do jídla. Je tak zaručeno pomalé dušení celého pokrmu. Pokud však doma tajine nemáte, stejně dobře vám poslouží jakýkoliv kastrol se silným dnem, který je určen k pomalému vaření. Zároveň pokud neseženete jehněčí maso, můžete ho nahradit masem hovězím.
Potřebné ingredience:
- 1 kg jehněčího nebo hovězího masa, nakrájené na kostky
- 1 střední cibule, nakrájená na plátky
- 1 střední cibule, nakrájená najemno
- 1 lžíce zázvoru
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky šafránu
- 1/3 šálku arganového oleje
- 1/2 svazku zelené petrželky, svázaný dohromady
- 1/2 šálku zelených oliv
- 1 šálek vody
Postup:
Plátky cibule vyskládejte na dno tajinu. V misce promíchejte maso s jemně nakrájenou cibulí a kořením a vložte do připraveného tajinu. Přidejte ještě vodu, arganový olej a olivy. Navrch položte svazek petrželky. Přiklopte pokličkou, vložte do středně vyhřáté horkovzdušné trouby (cca 150°C) a pečte přibližně tři hodiny. Během této doby není potřeba maso kontrolovat.
Po třech hodinách vyndejte hrnec z trouby a maso zkontrolujte. Maso by mělo být hotové, pokud se vám ale zdá stále tuhé, tak ho ještě nechte nějakou dobu v hrnci dusit. Když je maso měkké, stačí redukovat případnou tekutinu a můžete rovnou servírovat. Maročané tento pokrm tradičně jedí s křupavým chlebem.